Yükseköğretimde Sıfır Atık Çalışmaları İçin Tarihi Adım

20 Haz 2025

Sıfır Atık Vakfı ile Yükseköğretim Kurulu (YÖK) arasında, Türkiye genelindeki üniversitelerde sıfır atık kültürünü kurumsallaştırmak ve sürdürülebilir kampüs anlayışını kalıcı hale getirmek için "Üniversitelerde Sıfır Atık Uygulamaları İşbirliği Protokolü" imzalandı.

Sıfır Atık Vakfı ve YÖK arasında imzalanan İşbirliği Protokolü, Türkiye'deki yükseköğretim kurumlarında sıfır atık kulüpleri kurarak, çevre duyarlılığını teşvik etmek ve sıfır atık uygulamalarını bilimsel veriler ve akademik iş birlikleriyle kalıcı hale getirmeyi hedefliyor. 

Marmara Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Külliyesi’nde gerçekleşen imza törenine; Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversite yöneticileri ve çok sayıda akademisyen katıldı.

“Akademik Dünyayla İş Birliğine Büyük Önem Veriyoruz”

Törende konuşan Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, "Onursal Başkanımız Sayın Emine Erdoğan’ın liderliğinde başlatılan akademik iş birlikleri kapsamında vakfın çalışmalarını uluslararası ölçekte sürdürüyor ve bu süreçte akademik dünyayla yakın iş birliğine büyük önem veriyoruz.” dedi.

"Üniversitelerde Sıfır Atık Kulüpleri Kurulacak"

Ağırbaş, vakıf olarak sıfır atık, çevre ve iklim değişikliği konularında kalıcı bir başarı sağlanabilmesi için bu alanların mutlaka akademik ve bilimsel bir temele oturtulması gerektiğinin bilincinde olduklarını vurguladı. Bu amaçla YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile bir araya gelerek, Türkiye genelindeki üniversitelerde sıfır atık kulüplerinin kurulması, üniversitelerin ve akademisyenlerin sıfır atıkla ilgili çalışmalarının desteklenmesi konularında mutabık kaldıklarını ifade etti.

“Türkiye Genelindeki Üniversitelerde Seferberliğe İmza Atıyoruz”

Üniversitelerde sıfır atık kulüplerinin kurulması, akademisyenlerin ve öğrencilerin sıfır atık odaklı çalışmalarının desteklenmesi konularında tam mutabakata vardıklarını belirten Ağırbaş, “Bugün burada bu iş birliğine resmiyet kazandırıyoruz. Bundan sonra, YÖK Başkanımızın liderliğinde Türkiye genelindeki üniversitelerimizde güçlü bir çalışmaya, seferberliğe imza atıyor olacağız.” dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ise, dünyayı etkisi altına alan iklim krizine karşı üniversitelerin sadece bilimsel değil, toplumsal sorumluluk bakımından da öncü olması gerektiğinin altını çizerek Sıfır Atık projesinin önemine vurgu yaptı. 

“Sıfır Atık Projesi Öncü Bir Model” 

Özvar, “Sıfır Atık Projesi, çevre konusunda toplumsal farkındalığı ve duyarlılığı yaygınlaştıran öncü bir model olarak küresel çapta kabul gördü. Üniversitelerimiz, akademik başarılarının yanı sıra çevreye duyarlılıklarıyla da örnek olacak. Sıfır Atık kültürüyle donanmış bir kampüs yaşamı, hem topluma hem doğaya kazançtır.” dedi.

Konuşmaların ardından YÖK ve Sıfır Atık Vakfı yetkilileri arasında iş birliği protokolü imzalandı. Tören, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Sıfır Atık Vakfı, çevre bilincini ve sıfır atık farkındalığını toplumun tüm kesimlerinde yaygınlaştırmak, akademik dünyayla iş birliği içinde sürdürülebilir ve iklim dostu uygulamaları güçlendirmek adına çalışmalarına aralıksız devam ediyor.