
Sıfır Atık Vakfı, çevre bilincini sanatın dönüştürücü gücüyle buluşturmak amacıyla, atık materyallerle çalışan sanatçıları bir araya getirdiği “Sanatçı Topluluğu Buluşması” programını vakfın Üsküdar’daki Genel Merkezi’nde gerçekleştirdi.

Eğitim, farkındalık, araştırma, proje geliştirme ve politika önerileri yoluyla bireylerin, kurumların ve yerel yönetimlerin çevresel sorumluluklarını artırmayı hedefle çalışmalarını sürdüren Sıfır Atık Vakfı, atıkları sanat eserine dönüştüren sanatçıları “Sanatçı Topluluğu Buluşması” programında bir araya getirdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, vakfın 2023 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi, Emine Erdoğan’ın onursal başkanlığında kurulduğunu hatırlatarak, bu tür etkinliklerle sanat ve çevre arasında yeni bir bağ kurmayı hedeflediklerini vurguladı.
Ağırbaş, Türkiye’de sıfır atık ilkeleri doğrultusunda sanat üreten sanatçılarla sürdürülebilir projeler geliştirmeyi amaçladıklarını ifade ederek, yakın zamanda hayata geçirilecek 'Sanatçı Destek Programı' hakkında bilgi verdi. “Bu programla, hem sanatçılarımızı desteklemek hem de onların görüşlerinden ilham almak istiyoruz” dedi.
“Sıfır Atık, Siyaset Üstü Bir Mesele”
Vakıf olarak savunuculuk misyonunu önceliklendirdiklerinin altını çizen Ağırbaş, farklı kesimlerle görüşmeler yürüttüklerini belirterek, “Sıfır atık, siyaset üstü bir meseledir. Bu yüzden toplumun her kesiminin görüşü bizim için değerlidir” şeklinde konuştu.
Sıfır Atık Hareketi'nin bugün 85 milyon vatandaşın desteğiyle küresel bir markaya dönüştüğünü belirten Ağırbaş, “Bu hareket, Türkiye’nin dünyaya armağan ettiği bir ortak değer haline gelmiştir. Bundan sonraki hedefimiz de bu başarıyı daha da ileri taşımak” ifadelerini kullandı.
“BM Üyesi Ülkeleri Birleştiren Nadir Konulardan”
Birleşmiş Milletler’de tüm ülkeleri ortak bir karara imza attıran nadir konulardan birinin sıfır atık olduğuna dikkat çeken Ağırbaş, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“Sıfır atık, Türkiye’nin, dünyanın ve çocuklarımızın geleceği demektir. Biz bu yaklaşımı sadece çevresel bir önlem değil, aynı zamanda 7’den 77’ye uzanan bir yaşam biçimi olarak görüyoruz. Aslında sıfır atık, Anadolu kültürünün özünde olan bir medeniyet mirasıdır. Karpuz kabuğunu hayvanına veren, soğan kabuğundan boya çıkaran bir kültürden geliyoruz.”
Bugün bu anlayışın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde küresel bir harekete dönüştüğünü vurgulayan Ağırbaş, 2022 yılında BM Genel Kurulu’nda alınan kararla 30 Mart’ın Uluslararası Sıfır Atık Günü ilan edildiğini, ardından Emine Erdoğan’ın oy birliğiyle BM Sıfır Atık Danışma Kurulu Başkanı olarak görevlendirildiğini hatırlattı.
“Sanatçılar, Toplumun Kılcal Damarlarına Dokunuyor”
Sanatçıların toplumdaki dönüştürücü rolüne dikkat çeken Ağırbaş, vakfın BM Sıfır Atık Danışma Kurulu'yla farkındalık konusunda neler yapılabileceğine ilişkin çalışma yaptığını dile getirerek, “Sanatçılar eserleriyle toplumun kılcal damarlarına ulaşarak farkındalık oluşturmamıza katkı sağlıyor” dedi.
İklim Kanunu’na İlişkin İddialara Yalanlama
Konuşmasında TBMM’de kabul edilen İklim Kanunu ile ilgili kamuoyundaki spekülasyonlara da değinen Ağırbaş, şu değerlendirmede bulundu:
“İklim Kanunu’nun amacı, karbon ticareti, sınırda karbon düzenlemeleri ve emisyonların azaltılması gibi çevresel politikaları kapsamaktadır. Yapay et, tarım arazilerinin kısıtlanması gibi bilimsel ve hukuki temelden yoksun, gerçek dışı söylemlerle vatandaşlarımızın zihnini bulandırmaya çalışılmaktadır. Ne yurt dışında Türkiye aleyhine planlar yapanların ne de başka çevrelerin, ülkemizin tarımını engellemeye gücü yetmez. Türkiye, geçmişte hiçbir zaman küresel bir komplonun parçası olmamıştır; bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü liderliğinde böyle bir yönelimin içinde olması asla söz konusu değildir. Bu yasa çevreyi ve geleceğimizi koruma adına atılmış önemli bir adımdır. Bakanlığımız ve ilgili kamu kurumları, İklim Kanunu’nun kapsamı ve hedefleri konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmeye devam edecek; vatandaşlarımızın desteğiyle iklim değişikliğiyle mücadele de kararlılıkla ilerleyecektir.”
Ortak Projeler Masaya Yatırıldı
Programda söz alan sanatçılar, atıkları dönüştürerek ortaya koydukları eserlerle ilgili bilgi verirken, sıfır atık vizyonunun sanatla nasıl daha güçlü bir şekilde ifade edilebileceği üzerine karşılıklı değerlendirmeler yapıldı. Sanat ve çevre duyarlılığını buluşturan yeni ortak projelerin hayata geçirilmesi yönünde çeşitli fikirler masaya yatırıldı.