
İstanbul’da düzenlenen ‘Emlak Konut Anahtar Fikirler Zirvesi’nde konuşan Sıfır Atık Vakfı Başkanı Samed Ağırbaş, Sıfır Atık Hareketi’nin küresel etkisini, yürütülen uluslararası projeleri ve gelecek vizyonunu katılımcılarla paylaştı.

2017 yılında Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde Türkiye’de başlatılan Sıfır Atık Hareketi'nin yalnızca çevresel değil, aynı zamanda medeniyet temelli bir kalkınma modeli olduğunu vurgulayan Ağırbaş, bu hareketin artık uluslararası alanda bir referans noktası haline geldiğini belirtti.
“Sıfır Atık Hareketi, 2019 yılında Birleşmiş Milletler kürsüsüne taşındı. 2022 yılında ise 105 ülkenin ortak sunumuyla 30 Mart, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla Dünya Sıfır Atık Günü ilan edildi. Bu karar, bir first lady tarafından liderlik edilen ve BM tarafından tanınan ilk gün olma özelliğini taşıyor.”
BM Danışma Kurulu’nun Sekretaryası Türkiye’de
Ağırbaş, Birleşmiş Milletler'in sıfır atık konusundaki ikinci önemli kararına da dikkat çekti. BM Genel Sekreteri tarafından kurulan Sıfır Atık Yüksek Düzeyli Şahsiyetler Danışma Kurulu’nun başkanlığına Sayın Emine Erdoğan’ın getirildiğini hatırlatan Ağırbaş, kurulun sekretarya görevini Sıfır Atık Vakfı’nın yürüttüğünü ifade etti.
“Bugün bu danışma kurulu 193 ülkede aktif olarak çalışmalar yürütüyor. Sıfır Atık Vakfı olarak biz de hem Türkiye'de hem de uluslararası alanda bu vizyonun yaygınlaşması için projeler geliştiriyoruz.”
45’ten Fazla Ülke ile İş Birliği
Sıfır Atık Vakfı'nın dünya genelinde yürüttüğü diplomatik iş birliklerine de değinen Ağırbaş, bugüne kadar 45’ten fazla ülke ile sıfır atık, iklim değişikliği ve çevre konularında iş birliği anlaşmaları imzalandığını, son olarak Rusya ile stratejik mutabakat sağlandığını paylaştı.
“2050 yılında denizlerde balıklardan çok plastik olacağı öngörülüyor. Bu tabloyu değiştirmek bizim elimizde. Sivil toplum bu noktada en güçlü dönüşüm araçlarından biridir.”
Sıfır Atık ve Yapay Zeka: Zero Waste AI & GPT
Sıfır Atık Vakfı’nın teknoloji ve dijitalleşme konularındaki çalışmalarına da değinen Ağırbaş, Zero Waste AI markasıyla sıfır atık ilkelerinin yapay zekâ ile entegre edildiği projelerin hayata geçirildiğini belirtti. Ayrıca çevre, sıfır atık ve iklim değişikliği konularına odaklanan Zero Waste GPT adlı özel bir arama motorunun 50’den fazla ülkede kullanıma açıldığını söyledi.
Bunlara ek olarak, yapay zekâ destekli ‘Sıfır Atık Ansiklopedisi’nin Türkçe ve İngilizce olarak yayına alındığını belirten Ağırbaş, “Dünyada nerede bir iyi uygulama varsa onu tespit ediyor, belgeleyip yaygınlaştırıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki iyilik ve bilgi paylaştıkça çoğalır,” ifadelerini kullandı.
Gençliğe Güven Vurgusu
Konuşmasının sonunda gençliğe duyduğu güveni de dile getiren Ağırbaş, “Ben sivil toplum yolculuğuma genç yaşta başladım. Gençlere fırsat verildiğinde neler başarılabileceğini kendi hayatımdan biliyorum. Türkiye’de çevre ve iklim değişikliği gibi alanlarda örnek olacak birçok genç lider yetişiyor,” dedi.
Ağırbaş ayrıca, fuar alanında yer alan çevre temalı girişim ve start-up'lara da destek vermeye hazır olduklarını, Sıfır Atık Vakfı olarak bu tür girişimlere yatırım yapmaktan memnuniyet duyacaklarını ifade etti.